piątek, 3 maja 2013

Sorbet bazyliowo - cytrynowy

Kontuzja kostki oraz kiepska pogoda skutecznie zweryfikowały moje plany na Majówkę - całe szczęście nie te kulinarne. W ubiegły weekend zaplanowałam, że przygotuję deser z użyciem mrożonej cytryny i takową miałam już w zamrażalniku.  Do wykonania sorbetu potrzebne są 3 cytryny,  a dokładnie sam miąższ z cytryn. Nie lubię jak coś się marnuje więc przed obraniem cytryn otarłam z nich skórkę, można ją wykorzystać do innych celów kulinarnych. Dokładnie obrane cytryny, należy pokroić na ok 0,5 cm plasterki i usunąć z nich pestki. Tak przygotowane cytryny  zamrażamy  - rozłożone pojedynczo na deseczce aby się nie zbiły w spore cząstki. Cytryny możemy przygotować 3-4 godziny wcześniej.
Sam deser jest dość uniwersalny, do jego przygotowania możemy użyć wedle własnych  preferencji zamrożonego w kostkach zwykłego mleka krowiego czy też koziego, lub zamrożoną śmietankę, jogurt naturalny . Dowolnie możemy też zmodyfikować ilość cukru.
Sorbet jest niesamowicie orzeźwiający , doskonale się sprawdzi w upalne dni.
Deser przygotowywałam w Thermomixie, ale można spokojnie wykonać go w malakserze o dość ostrych nożach i dobrej mocy. Jeśli deser będzie przygotowywany w malakserze zalecam użycie cukru pudru .


Sorbet bazyliowo - cytrynowy

SORBET BAZYLIOWO - CYTRYNOWY


Składniki na ok. 5 porcji :

- 120g cukru
- 50g liści i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
- 150g cytryn zamrożonych w plasterkach
- 200g zamrożonego w kostkach mleka ( jogurtu, śmietanki, mleka kokosowego )
- 60g zwykłego płynnego mleka
- białko z 1 jajka ( opcjonalnie)

Przygotowanie :

Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9.
Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia.
Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu.
Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką.
Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach  jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej.
Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.

Smacznego  :)




Brak komentarzy: