Sam deser jest dość uniwersalny, do jego przygotowania możemy użyć wedle własnych preferencji zamrożonego w kostkach zwykłego mleka krowiego czy też koziego, lub zamrożoną śmietankę, jogurt naturalny . Dowolnie możemy też zmodyfikować ilość cukru.
Sorbet jest niesamowicie orzeźwiający , doskonale się sprawdzi w upalne dni.
Deser przygotowywałam w Thermomixie, ale można spokojnie wykonać go w malakserze o dość ostrych nożach i dobrej mocy. Jeśli deser będzie przygotowywany w malakserze zalecam użycie cukru pudru .
Sorbet bazyliowo - cytrynowy |
SORBET BAZYLIOWO - CYTRYNOWY
Składniki na ok. 5 porcji :
- 120g cukru
- 50g liści i łodyżek bazylii ( spory pęczek) - umytych i osuszonych
- 150g cytryn zamrożonych w plasterkach
- 200g zamrożonego w kostkach mleka ( jogurtu, śmietanki, mleka kokosowego )
- 60g zwykłego płynnego mleka
- białko z 1 jajka ( opcjonalnie)
Przygotowanie :
Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9.
Dodać listki bazylii i zmiksować 5s./obr. 9 , za pomocą kopystki zgarnąć wszystko na dno naczynia.
Dodać pozostałe składniki i odczekać ok. 2 minuty aby kostki lodu i cytryny odrobinę odtajały przed rozdrabnianiem - pomaga to w uzyskaniu gładkiej konsystencji sorbetu.
Miksować 30 s./ obr. 9 , mieszając dodatkowo kopystką.
Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować poźniej.
Zmrożony sorbet należy wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz