Z wyżej wymienionego powodu postanowiłam mak zastąpić wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka wyszły pyszne, aromatyczne i mocno cytrynowe. Jedynym minusem jest to, że ciasteczka z wiórkami kokosowymi są mniej atrakcyjne wizualnie od tych z makiem.
CIASTECZKA CYTRYNOWO - KOKOSOWE
Składniki na ok 45 ciastek
400g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki soku cytrynowego
5 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
200g miękkiego masła
330g cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć i wymieszać składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem , ok. 3 minut do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ucierać dalej stopniowo dodając jajka, skórkę cytrynową i sok z cytryny, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie stopniowo dodawać mąkę i miksować do połączenia składników.
Z tak przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Należy zachować miedzy ciastkami ok.3 cm odstępy, aby się nie skleiły w trakcie pieczenia. Na blaszkę wchodzi ok. 15 ciastek. Blaszkę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut i piec do lekkiego zezłocenia brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki j/w.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce połączyć i wymieszać składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone w kawałki i dodać cukier - ucierać ok. 3 min./ obr.5 do uzyskania jasnej, puszystej masy. Ucierać dalej przez ok. 45s./ obr.5 stopniowo dodając jajka, skórkę cytrynową i sok z cytryny, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie stopniowo dodawać mąkę i miksować do połączenia składników ok. 3-3,5 min./ obr .6-7.
Dalej postępować jak w przepisie tradycyjnym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz