niedziela, 26 maja 2013

Pieczone owoce z bitą smietaną

Ostatnio przepisy Jamiego Olivera są dla mnie inspiracją, dlatego też upolowałam w serwisie aukcyjnym pierwszą z jego książek z 1999 r. "THE NAKED CHEF" w oryginalnym , angielskim wydaniu. Książka jest pełna przepisów na proste, smaczne domowe dania, które można przygotować z łatwo dostępnych składników. Dla mnie oczywiście na początek najważniejszy był rozdział o deserach :)
Pierwszy przepis jaki rzucił mi się w oczy jest genialny w swej prostocie, aż jestem zaskoczona, że nie pomyślałam o czymś tak prostym i łatwym w przygotowaniu jak pieczone owoce !!! Zdarza się, że w zimowe wieczory zapiekam w piekarniku jabłka i tyle . Naczynie  wypełnione soczystymi, aromatycznymi owocami o żywych kolorach, wywołało u moich dzieci prawie ślinotok, a zapach jaki się rozchodził po kuchni w trakcie pieczenia przyprawiał o zawrót głowy :)

Do pieczenia polecam wszelkie owoce , które się za szybko nie rozpadną i zachowają kształt. Najlepiej smakowały nam : ananas, nektarynki, morele, śliwki, i truskawki. Do zapiekania wykorzystałam też jabłko i gruszkę, a sam Jamie poleca również figi i banany.


PIECZONE OWOCE Z BITĄ ŚMIETANĄ


Składniki :

-1/2 świeżego ananasa
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2-3 śliwki
- 8-10 truskawek
- 6 łyżek cukru waniliowego ( domowego)
- 3-4 łyżki brandy lub białego wina słodkiego ( użyłam Martini Bianco)
- 250 ml śmietany kremówki

Piekarnik nastawić na 210 stopni. Owoce umyć, pokroić na połówki  a większe owoce na ósemki. ułożyćyć  na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem waniliowym domowej roboty i skropić alkoholem.


Owoce wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać niedługo do momentu, aż zmiękną ok.15 minut.
W międzyczasie ubić śmietanę z kremówki.
Serwować na ciepło z dodatkiem bitej śmietany, owoce odrobinę polać sokiem jaki puściły w trakcie pieczenia.  Doskonałym dodatkiem do deseru są również lody waniliowe.

Smacznego :)


Brak komentarzy: