Sezon na szparagi w pełni, a ja jak na lekarstwo nie mogę dostać tych zielonych. W warzywniakach i na straganach tylko białe, więc nie pozostaje mi nic innego jak zadowolić się tym co jest. Szparagi białe ze względu na lekkie zdrewnienie skórki wymagają obierania. Do tego celu wystarczy wykorzystać zwykły obierak do jarzyn. Obierać należy dość cienko, pomijając główkę.
Zielone i fioletowe szparagi nie wymagają obierania, ale we wszystkich rodzajach należy odciąć zdrewniałe końcówki. Najdelikatniejszą częścią szparagów jest główka, dlatego do gotowania szparagów należy używać wysokiego garnka , same szparagi związać nicią w pęczek i wstawić do wody tak aby ich główki wystawały ponad poziom wody. Główki szparagów miękną gotując się na parze. Czas gotowania zależy od rodzaju szparagów, zielone wymagają tylko krótkiej 2-3 minutowej obróbki, białe i fioletowe od 10 do 15 minut. Szparagi są gotowe gdy możemy lekko i bez trudu wbić w nie widelec.
Natrafiłam ostatnio na ciekawy sposób podania szparagów na blogu " Co na obiad ? "
Moje danie różni się inaczej doprawianym beszamelem- obowiązkowo z gałką muszkatołową.
Szparagi ugotowałam inaczej bo na parze.
SZPARAGI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM Z JAJKAMI
Składniki na ok 4 porcje :
- pęczek szparagów białych ok. 9-10 sztuk
- 4 -5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
beszamel :
- 40g masła
- 50g maki
- 400 ml mleka
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
- szczypta pieprzu
Wykonanie :
Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . Naczynie do gotowania na parze napełnić wodą, dodać do niej sól i cukier. Szparagi ugotować na parze,tak aby były lekko twarde i jędrne ok. 8-9 minut , lub tradycyjnie szparagi związane w pęczek należy blanszować w wysokim garnku, w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3-4 minuty i odcedzić.
Przygotować formę do zapiekania , natłuścić masłem i wysypać bułką tartą.
Ja użyłam formy do tary, ale można spokojnie zapiekać w naczyniu żaroodpornym.
Szparagi ułożyć w formie. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło i dodać mąkę, aby się spieniła. Mieszać , najlepiej trzepaczką - mąka nie powinna się zrumienić. Następnie dodać mleko i nadal mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Nie przerywając mieszania gotować do zgęstnienia sosu. Jeśli sos będzie za gęsty, dolać trochę mleka.
Szparagi ułożone w formie zalać beszamelem.
Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.
WERSJA NA THERMOMIX
Szparagi obrać nożykiem do jarzyn zaczynając od główki, obciąć zdrewniałe końcówki . do naczynia miksującego wlać 500g wody, dodać sól i cukier. Nałożyć pokrywę, ustawić na niej przystawkę Varoma. Szparagi rozłożyć równomiernie w górnym koszyczku Varomy i przykryć pokrywą.
Gotować na parze ok. 12-15 min./ Varoma / obr. 1. Szparagi maja być nie do końca ugotowane, powinny zostać lekko twarde i jędrne, ponieważ będą poddawane dalszej obróbce przez zapiekanie.
Z naczynia miksującego odlać wodę po gotowaniu, osuszyć.
Przystąpić do przygotowania beszamelu- do naczynia dodać masło, mąkę , mleko i przyprawy.
Podgrzewać 7 min./ 90 stopni/obr.4.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Szparagi ułożyć w formie i zalać przygotowanym beszamelem. Na wierzch wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka pozostały całe i umiejscowiły się w przestrzeni miedzy szparagami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20-25 minut.
Serwować z młodymi ziemniakami, dla dekoracji posypałam szparagi na talerzu marynowanymi kaparami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz