piątek, 31 maja 2013

Sorbet melonowy w trzech kolorach

Powoli robi się coraz cieplej i nachodzi mnie ochota na lody. Rozsądek podpowiada jednak wybór mniej kaloryczny czyli sorbet lodowy - tym razem z trzech gatunków melonów. Melony w 90% składają się z wody i maja niewiele kalorii. W roli głównej melon żółty, zwany też miodowym, o jasnym, słodkim, delikatnym i orzeźwiającym miąższu, melon kantalupa o pomarańczowym, bardzo słodkim i aromatycznym miąższu oraz wszystkim dobrze znany arbuz.
Do wykonania sorbetu będą potrzebne trzy  różne gatunki melonów, średniej wielkości. Należy je przekroić na pół, dokładnie pozbyć się pestek ze środka. Melony obrać starannie , tak aby ściągnąć całą cierpką skórkę i pozostał nam tylko słodki miąższ. W przypadku arbuza kroimy na spore plastry i wykrawamy z nich kawałki miąższu, pozbywając się pestek.
Miąższ pokroić w kostkę ok. 2 x 2 cm, rozłożyć równomiernie na deseczce tak aby się nie zbiły w spore cząstki i wstawić do zamrażalnika .
Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej lub co najmniej 4 godziny przed przygotowaniem sorbetu.
Jeśli nie zamierzamy przygotowywać sorbetu następnego dnia, zamrożone kawałki możemy przełożyć do woreczków , aby zaoszczędzić miejsce w zamrażalniku.

 Deser przygotowywałam jak zwykle w Thermomixie, ale można spokojnie wykonać go w malakserze o dość ostrych nożach i dobrej mocy. Jeśli deser będzie przygotowywany w malakserze zalecam użycie cukru pudru .


SORBET MELONOWY W TRZECH  KOLORACH


Składniki:

 - 450-500g zamrożonego melona żółtego
- 450-500g melona kantalupa zamrożonego
- 500g zamrożonego arbuza
- 150g cukru ( po 50g na każdy rodzaj sorbetu)
- 3 białka ( po jednym białku na każdy rodzaj sorbetu)
- 1 zamrożony banan ( do sorbetu z arbuza)

Przygotowanie:

 Cukier  (50g) wsypać do naczynia miksującego i zmielić na cukier puder 10 s./ obr.9.
Dodać jeden rodzaj zamrożonego melona i miksować 1 min./ obr. 8  , mieszając dodatkowo kopystką.
Następnie zgarnąć całą masę ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki, dodać 1 biało .
Miksować 20 sek. obr.8 , mieszając dodatkowo kopystką.
Analogicznie postąpić z drugim melonem. Sorbet z arbuza wykonać tak samo dodając do miksowania jednego banana zamrożonego i podzielonego na kawałki. 

Podawać natychmiast w schłodzonych pucharkach  jako miękki sorbet lub włożyć do zamrażalnika i serwować później.
Zmrożony sorbet należy wyjąć ok. 10 minut wcześniej przed podaniem.

Smacznego  :)






Brak komentarzy: