Sposób na szybki obiad to makaron i sos. Tytułowy makaron " anielskie włosy " to nic innego jak cienki makaron zwijany w gniazda.
Na stronie producenta makaronu znalazłam na jego temat taki wpis : ...,, Capelli di angelo -cienki makaron zwijany w podłużne gniazda (tzw. anielskie włosy). Występuje w wersji z dodatkiem jaj i w różnych kolorach. Stosowany najczęściej do czystych zup. "...
Zaletą tego makaronu jest bardzo krótki czas gotowania - tylko 3 minuty !
Ponieważ zależy mi na czasie, używam też gotowego PESTO ALA GENOVESE, nie kupuję jednak typowego pesto w słoiczkach, które może stać całymi miesiącami ale pakowane w małe, 90 g pudełeczka najbardziej "świeże" pesto jakie jest dostępne jako gotowy produkt.
Smakowo jest najbardziej zbliżone do domowego, wyraźnie wyczuwa się w nim orzeszki piniowe, ma soczyście zielony kolor. Pesto kupuję w Lidlu, znaleźć je można w lodówce , w pobliżu gotowych dań włoskich. Pesto ma , krótki termin przydatności do spożycia.
Oczywiście ten wariant stosuję tylko gdy nie mam domowego pesto w lodówce :)
MAKARON ANIELSKIE WŁOSY Z PESTO I KOZIM TWAROGIEM
Składniki na 4 porcje
- 400g makaronu typu anielskie włosy (TAKI JAK TEN lub TEN )
- 180G pesto ala genovese
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40g tartego parmezanu
- 150g twarożku koziego ( używam TAKI )
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa extra virgin do skropienia
Przygotowanie :
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, według przepisu na opakowaniu, odcedzić i z powrotem umieścić w garnku. Dodać pesto, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać aby sos przylgnął do makaronu. Nałożyć na talerze, skropić odrobiną oliwy a na wierzchu umieścić łyżkę twarożku koziego .
Gotowe w mniej niż 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz