SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I RZODKIEWKI
Składniki na 3-4 porcje :
- 700g młodych drobnych ziemniaków
- spory pęczek rzodkiewki
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyzki oliwy z oliwek
- 200g gęstej śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- świeże posiekane zioła – np. szczypiorek, bazylia, koperek, pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyścić i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać i ostudzić. Gdy ziemniaki ostygna obrać je ze skórki, pokroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego . Rzodkiewki pokroić w 3-4 mm grubości plasterki,przekroić je jeszcze na pół. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać dresingiem wykonanym z oliwy, śmietany, soku z cytryny i octu winnego. Zioła posiekać i posypać nimi sałatkę.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu ok. godziny w lodówce, gdy ziemniaki przejdą smakiem sosu.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki j/w.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i oczyścić szczoteczką. Do naczynia miksującego wlać 500 ml wody, dodać 1 łyżeczkę soli. We wnętrzu naczynia umieścić koszyczek i napełnić ziemniakami ( duże ziemniaki przekroić na pół). Nakryć pokrywa i gotować 25-30 min/Varoma/obr. 1.
Gdy ziemniaki ostygną obrać je ze skórki, pokroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego . Rzodkiewki pokroić w 3-4 mm grubości plasterki,przekroić je jeszcze na pół.
W naczyniu miksującym umieścić garść świeżych ziół i rozdrobnić 3 sek./ obr. 7.
Dodać składniki dresingu olej ,śmietanę , sok z cytryny i ocet winny i wymieszać kilka sekund// obr.2 .
Przygotowanym sosem zalać ziemniaki i rzodkiewkę w misce,doprawić sola i pieprzem. Delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz