środa, 15 maja 2013

Ananasowe lassi z imbirem

Lassi to napój przyrządzany na bazie jogurtu, wody, owoców i przypraw. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Spożywany jest zazwyczaj w porze lunchu , choć według mnie nadaje się świetnie jako koktajl do śniadania. Lassi jest orzeźwiające i świetnie się sprawdza w upalne dni. Przygotowywane jest w wariantach słonych i słodkich, najbardziej znana odmiana to Mango lassi, przyprawiane szczyptą kardamonu.
Moja propozycja to lassi ananasowe z dodatkiem świeżego imbiru  ( stosować z umiarem).


ANANASOWE LASSI Z IMBIREM

Składniki na 3-4 szklanki :

- 400g świeżego ananasa (obranego i pokrojonego w kawałki) lub ananas z puszki + 50g zalewy

- 400g jogurtu naturalnego

- 3 łyżki cukru waniliowego ( domowego)  lub cukru trzcinowego

- 150g mleczka kokosowego

- ok. 1/4 łyżeczki świeżego imbiru ( 1 cm kawałek )

- 12 kostek lodu

 

Imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki. Ananasa obrać i pokroić w kawałki.

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować  do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać do szklanek i serwować niezwłocznie.

W przypadku Thermomixa, wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i  nastawić 15 sek. / obr.9 .

 Smacznego :) 

 

 

 

 

Brak komentarzy: