Białe szparagi świetnie nadają się na zupę - krem, niewielka ilość składników i szybkość przygotowania to jej największe atuty.
Ponieważ gustuję w smakach rodem z kuchni hinduskiej, zupę doprawiłam zółtym curry.
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z CURRY
Składniki:
- pęczek białych szparagów ok. 500g
- cebula szalotka średniej wielkości (100g)
- 2 średnie ziemniaki (ok. 150g)
- 50g masła
- 700 ml wywaru drobiowego
- 3/4 łyżeczki curry
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie :
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebulę szalotkę obrać i posiekać drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w dużym rondlu, dodać posiekaną szalotkę, oprószyć szczyptą soli i pieprzu i dusić ok. 5 minut. Dodać 3/4 płaskiej łyżeczki curry , dobrze wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę.
Dodać pokrojone szparagi i ziemniaki i gotować ok. 10 minut,od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wywar drobiowy, doprawić sola i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień pod rondlem i gotować jeszcze kolejne 10-15 minut ,aż szparagi będą miękkie.
Garnek ściągnąć z ognia , a następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksować zupę na krem. Jeśli szparagi okażą się łykowate możemy dodatkowo zupę przetrzeć przez sitko.
Zmiksowaną zupę ponownie , krótko zagotować.
Zupę posypać siekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem, podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki j/w.
Przygotowanie :
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę szalotkę obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5sek. / obr.5. Zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać masło, szczyptę soli i pieprzu i dusić 2 min. 30 sek./ Varoma/ obr.1.
Dodać 3/4 płaskiej łyżeczki curry i dusić dalej 1 min/ Varoma/ obr.1.
Do naczynia miksującego dodać ziemniaki i szparagi, rozdrobnić 6 sek. / obr. 6.
Dusić 5 min./ Varoma / obr.1 .
Dodać wywar drobiowy, doprawić solą i gotować 15 min./ 100 stopni/ obr.1.
Zupę zmiksować na krem 40 sek. / obr. 8.
Zagotować ponownie 2 min./ 100 stopni / obr.1.
Zupę posypać siekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem, podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
Przepis jest moją propozycją do akcji " Uwielbiam szparagi ! " na Durszlak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz