piątek, 12 kwietnia 2013

Wiosenna zupa z listków rzodkiewki

Całkiem niedawno dowiedziałam się, że liście rzodkiewki, które przez całe życie wyrzucałam są jadalne. Nie dowierzałam jak to jest możliwe, przecież są kłujące ? Okazuje się, że do zastosowań kulinarnych jak najbardziej nadają się młode listki rzodkiewki, najlepiej z ekologicznej uprawy.
Liście można  podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło tak jak wszystkie inne liściaste warzywa (np. szpinak).  Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza, zawartość tych składników jest w nich kilka razy wyższa niż w korzeniu rzodkiewki  .
Dziś chcę zaprezentować przepis Pascala Brodnickiego , który zdecydowałam się zmodyfikować.
W oryginale Pascal do zupy stosował ugotowane wcześniej ziemniaki oraz wywar na kostkach rosołowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby przygotować zupę w zdrowszym wariancie czyli na domowym wywarze z kurczaka oraz gotując ziemniaki w zupie.

Składniki:

- 1 duża cebula
- listki z dwóch  sporych pęczków rzodkiewki ( ok 150 g)
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 spore ziemniaki (ok 400g)
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 100 g gęstej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :

Listki rzodkiewki oderwać od pęczka , starannie umyć i osuszyć.
Cebulę oraz ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać listki rzodkiewki poddusić jeszcze ok 1-2 minuty.
Do garnka dodać wywar z kurczaka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować za pomocą blendera ręcznego, doprawić solą i pieprzem do smaku oraz zabielić śmietaną i dokładnie wymieszać.
Zupę oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, podawać z grzankami lub korzeniem rzodkiewki pokrojonym w drobne słupki.

WERSJA NA THERMOMIX

Składniki j/w.

Listki rzodkiewki oderwać od pęczka , starannie umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego i posiekać 5 s./ obr.5.
Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i oliwę , dusić 2 min./Varoma/ obr.1
Dodać listki rzodkiewki i ponownie dusić 2 min./Varoma/obr.1
Następnie dodać wywar z kurczaka i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować 20 minut /100 stopni/ obr.1
Dodać śmietanę i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ok 30 s./ obr. 8
Doprawić do smaku.

Smacznego :)


Brak komentarzy: