środa, 22 maja 2013

Zupa krem ze szparagów z curry

W pełni rozkoszuję się sezonem szparagowym, nadal nie udało mi się kupić zielonych, ale jeszcze nie zaspokoiłam apetytu na białe.
Białe szparagi świetnie nadają się na zupę - krem, niewielka ilość składników i szybkość przygotowania to jej największe atuty.
Ponieważ gustuję w smakach rodem z kuchni hinduskiej, zupę doprawiłam zółtym curry.

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW Z CURRY


Składniki:

- pęczek białych szparagów ok. 500g
- cebula szalotka średniej wielkości (100g)
- 2 średnie ziemniaki (ok. 150g)
- 50g masła
- 700 ml wywaru drobiowego
- 3/4 łyżeczki curry
- sól
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie :

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
Cebulę szalotkę obrać i posiekać drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w dużym rondlu, dodać posiekaną szalotkę, oprószyć szczyptą soli i pieprzu i dusić ok. 5 minut. Dodać 3/4 płaskiej łyżeczki curry , dobrze wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę.
Dodać pokrojone szparagi i ziemniaki i gotować ok. 10 minut,od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wywar drobiowy, doprawić sola i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień pod rondlem i gotować jeszcze kolejne 10-15 minut ,aż szparagi będą miękkie.
Garnek ściągnąć z ognia , a następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksować  zupę na krem. Jeśli szparagi okażą się łykowate możemy dodatkowo zupę przetrzeć przez sitko.
Zmiksowaną zupę ponownie , krótko zagotować.
Zupę posypać siekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem, podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

WERSJA NA THERMOMIX


Składniki j/w.

Przygotowanie :

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki.
 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę szalotkę obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5sek. / obr.5. Zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać masło, szczyptę soli i pieprzu i dusić 2 min. 30 sek./ Varoma/ obr.1.
Dodać 3/4 płaskiej łyżeczki curry i dusić dalej 1 min/ Varoma/ obr.1.

Do naczynia miksującego dodać ziemniaki i szparagi, rozdrobnić 6 sek. / obr. 6.
Dusić 5 min./ Varoma / obr.1 .
Dodać wywar drobiowy, doprawić solą i gotować 15 min./ 100 stopni/ obr.1.
Zupę zmiksować na krem 40 sek. / obr. 8.
Zagotować ponownie 2 min./ 100 stopni / obr.1.
Zupę posypać siekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem, podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)


Przepis jest moją propozycją do akcji " Uwielbiam szparagi  ! " na Durszlak.pl


Brak komentarzy: