środa, 17 kwietnia 2013

Dorsz pieczony z pesto, pomidorami i mozzarellą

Ze względu na pracę mojego M. bardzo rzadko zdarza nam się w środku tygodnia zasiadać wspólnie do obiadu, zazwyczaj gotuję dla siebie i dzieci. Dzisiaj jednak nadarzyła się taka okazja. Postanowiłam więc zrobić na obiad filety z dorsza, pieczone ponieważ nie przepadam za smażonymi rybami.
Planowałam ostatnio przygotować dorsza z pesto zawijanego w szynkę parmeńską, ale jak to bywa gdy M. zadzwonił, że zawita do domu na obiad szynki w lodówce nie zastałam.
Postanowiłam improwizować i upiec dorsza z pesto i tym co było pod ręką . Tak powstało proste, szybkie i aromatyczne danie.

DORSZ PIECZONY Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Składniki na 4 porcje :

- ok 800-900g filetów z dorsza bez skóry ( jeśli używamy mrożonych trzeba je wcześniej rozmrozić)
- ok 100 g pesto bazyliowego ( użyłam gotowego ze słoiczka)
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
- 150 g mozzarelli tartej
- sól i pieprz

Przygotowanie :

Dorsza umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą . Na każdy kawałek nakładać warstwę pesto , plasterki pomidora i posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut w zależności od wielkości kawałków. Upieczone kawałki ryby podawać ułożone na liściach sałaty. Doskonałym dodatkiem do dania są pieczone ziemniaki.

Smacznego :)


Brak komentarzy: