sobota, 11 maja 2013

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i serem feta

W ostatnim tygodniu jakoś nie mogłam się zebrać do pisania, choć w kuchni działo się wiele. Wypróbowałam kilka nowych przepisów, które sukcesywnie będę dodawać na blogu.

Jednym z nowych odkryć jest tarta  orkiszowa, zazwyczaj przygotowywałam wariant ciasta kruchego na mące pszennej. Pomysł na upieczenie tarty przyszedł mi do głowy, gdy dostałam od Teścia sporą ilość młodego szpinaku z ogrodu. Przepis na spód orkiszowy zaczerpnęłam z bloga " Orkiszowa kuchnia Anny " . Nadzienie tarty to już mój ulubiony zestaw : szpinak, czosnek, pomidory, ser feta i szczypta oregano.


Przygotowanie tarty jest proste, ja podaję jako kolację na ciepło. Mój niespełna dwuletni Synek na widok tarty woła "pizza" i zajada ze smakiem.


TARTA ORKISZOWA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki na spód : 

250g mąki z orkiszu pełnoziarnistej  ( użyłam TAKIEJ )
100g masła zimnego
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie do tarty:

250-400g świeżego szpinaku ( po podduszeniu zostaje go naprawdę niewiele)
3 ząbki czosnku
20g oliwy z oliwek
3 jajka
250g śmietany 18%
270g sera feta ( 1 opakowanie)
1 pomidor
sól. pieprz, oregano

Mąkę przesiać z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - zawinąć w folię spożywczą i włożyć  do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości mniej więcej 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
Kiedy spod tary się podpieka przygotowujemy nadzienie.

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak krótko poddusić na oliwie  Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odstawić.
Jajka ubić ze śmietaną , dodać oregano i przyprawy.
Ser feta pokroić w kostkę, pomidory pokroić w plastry.
Podpieczony spod tary wyjąć z piekarnika .Na tak przygotowany spod tarty wykładamy wcześniej przygotowany szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzch wykładamy kostki sera feta i układamy plasterki pomidorów. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia  25-30 minut.


WERSJA NA THERMOMIX


Składniki j/w.

Wykonanie: 

Składniki na tartę umieścić w naczyniu miksujacym, nastawić 30 sek. / obr 4
Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości mniej więcej 4 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ciasto ok 15 minut.
Kiedy spod tary się podpieka przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie do tarty:
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć . Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak krótko poddusić na oliwie  Kiedy wyparuje z niego cała woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze chwilkę.
Odstawić.
Ser feta pokroić w kostkę, pomidory pokroić w plastry.  
Do naczynia miksującego wbić jajka , dodać śmietanę , przyprawy i miksować 15 sek. / obr.4.

Podpieczony spod tary wyjąć z piekarnika .Na tak przygotowany spod tarty wykładamy wcześniej przygotowany szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzch wykładamy kostki sera feta i układamy plasterki pomidorów. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia  25-30 minut.


Smacznego :)








Brak komentarzy: