środa, 24 kwietnia 2013

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Strasznie stęskniłam się za truskawkami. Wiem jeszcze trzeba poczekać na te najpyszniejsze , nasze krajowe, ale uległam pokusie i kupiłam importowane . Jedynym moim usprawiedliwieniem jest to, że były w dobrej cenie i naprawdę pachniały truskawkami.
Początkowo miałam zrobić deser Eaton Mess, ale jak to zwykle bywa, wieczorem gdy dzieciaki poszły już spać doszłam do wniosku, że mam ochotę na sernik.
 Szybko zrobiłam małą rewizję w lodówce w poszukiwaniu składników na sernik. Nie miałam tradycyjnego twarogu ale znalazłam dwa opakowania twarożku kremowego typu Philadelphia oraz serek Danio waniliowy. Kiedyś już piekłam sernik na bazie twarożków kremowych z białą czekoladą i śmietanką kremówką , był bardzo dobry , tak więc odrobinę przerobiłam przepis i tak powstał sernik z truskawkami.


SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI


Składniki na tortownicę 25 cm

CIASTECZKOWY SPÓD


170g ciastek kruchych  digestive lub Petit Beurre
70g rozpuszczonego masła

MASA SEROWA


 90 g śmietany kremówki 30-36%
200 g białej czekolady
400 g twarożku kremowego typu Philadelphia
150g serka Danio waniliowego
130 g cukru pudru
2 jajka całe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii

500g truskawek
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. do . Formę tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dno wcisnąć, za pomocą łyżki masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

 W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka bez grudek, ostudzić. 
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mikserem ubić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.
 
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej  na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


WERSJA NA THERMOMIX

 

Składniki j/w.


Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.


Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5
Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.
Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.

 W naczyniu miksującym umieścić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksować ok 30 sek./ obr.5 do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.
Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.
 
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej  na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego :-)

Brak komentarzy: