niedziela, 14 kwietnia 2013

Grzanki z wielozianistego chleba z guacamole

Uwielbiam awokado !!! Często gości na moim stole jako dodatek o sałatek, ale przede wszystkim w postaci sosu guacamole.
Długo eksperymentowałam z różnymi wersjami guacamole, aż dopracowałam przepis do wariantu jaki najbardziej lubię.
Najczęściej guacamole zajadamy z grzankami zrobionymi z żytniego lub wieloziarnistego chleba oraz sporadycznie z grzankami z bagietki. Ciepłe grzanki polewam odrobiną oliwy z oliwek i tak przygotowane smaruję sosem.

Składniki na guacamole :

- 2 średnie dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula szalotka
- sok z połowy limonki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2  pomidorki rzymskie (śliwkowe)
- ok 1 łyżeczka pikantnego sosu tobasco

Przygotowanie :

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżki wydrążyć i włożyć miąższ do miseczki. Natychmiast skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało.
Ugniatać widelcem do uzyskania konsystencji papki.
Czosnek i cebulkę szalotkę posiekać bardzo drobno.
Doprawić solą morska oraz świeżo mielonym pieprzem i tabasco ( sosu tabasco używać ostrożnie w nie za wielkich ilościach).
Na koniec wmieszać do sosu pokrojone w drobną kostkę pomidory.

WERSJA NA THERMOMIX

Składniki j/w.

Ząbki czosnku i cebulę umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić 5 s./obr.5
Zgarnąć na dno naczynia za pomocą kopystki.
 Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane włożyć do naczynia miksującego , dodać sok z limonki oraz przyprawy i odrobinę tabasco - zmiksować 10s./ obr.4 do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przełożyć do miseczki i dodać pomidory pokrojone w kostkę - wymieszać.

Smacznego :)


Brak komentarzy: