czwartek, 18 kwietnia 2013

Lody żurawinowe

Druga połowa kwietnia i nareszcie piękna pogoda - prawie letnia , za oknem delikatny powiew ciepłego wiatru a termometr wskazuje 25 stopni.
Pogoda idealna aby przygotować na deser pyszne i łatwe domowe lody.
Do wykonania takich lodów wystarczy zwykły malakser o dość ostrych nożach i kilka prostych składników:  cukier, mrożone owoce i śmietanka lub jogurt. Tak lody można przygotować z dowolnych owoców, które nadają się do zamrożenia, zimą zdarza mi się kupować do tego celu mrożone wiśnie lub truskawki, latem zamrażam dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny pokrojone w plasterki.
Tym razem przestawię wariant z mrożoną żurawiną , bananem i mleczkiem kokosowym - takie lody mogą spożywać nawet weganie, ale można je też przygotować na bazie śmietanki 30%.
Talerzyki do podania lodów udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i schłodziłam przed podaniem w lodówce by czekolada ponownie zastygła.

Składniki:

- 400 g mrożonej żurawiny
- 2 zamrożone banany pokrojone 3-4 cm kawałki
- 100 g cukru
- 150 gramów mleczka kokosowego

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wymieszać na najwyższych obrotach do uzyskania kremowej konsytencji.
Niezwłocznie serwować.

WERSJA NA THERMOMIX

Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
Dodać mrożone owoce, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 s/obr. 8 .
Dodać mleczko kokosowe, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6
Niezwłocznie serwować.



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy nadadzą się przerobione żurawinki, takie ze słoika? :)

Bietka pisze...

Nie zdecydowanie żurawina musi być mrożona - dzięki temu mamy lody gotowe natychmiast do spożycia i nie ma potrzeby zamrażania ich.