Początkowo miałam zrobić deser Eaton Mess, ale jak to zwykle bywa, wieczorem gdy dzieciaki poszły już spać doszłam do wniosku, że mam ochotę na sernik.
Szybko zrobiłam małą rewizję w lodówce w poszukiwaniu składników na sernik. Nie miałam tradycyjnego twarogu ale znalazłam dwa opakowania twarożku kremowego typu Philadelphia oraz serek Danio waniliowy. Kiedyś już piekłam sernik na bazie twarożków kremowych z białą czekoladą i śmietanką kremówką , był bardzo dobry , tak więc odrobinę przerobiłam przepis i tak powstał sernik z truskawkami.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki na tortownicę 25 cm
CIASTECZKOWY SPÓD
170g ciastek kruchych digestive lub Petit Beurre
70g rozpuszczonego masła
MASA SEROWA
90 g śmietany kremówki 30-36%
200 g białej czekolady
400 g twarożku kremowego typu Philadelphia
150g serka Danio waniliowego
130 g cukru pudru
2 jajka całe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
500g truskawek
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciastka pokruszyć wałkiem lub blenderem do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. do . Formę tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Na dno wcisnąć, za pomocą łyżki masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Masa powinna być gładka bez grudek, ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mikserem ubić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wmieszać ochłodzoną czekoladę. Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki j/w.
Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5 - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5
Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.
Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
W naczyniu miksującym umieścić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksować ok 30 sek./ obr.5 do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.
Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.
Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz