Przepisy na zupę z migdałów można znaleźć w kuchniach z wielu rejonów świata, a nawet w naszej rodzimej kuchni. Na śląsku zupa migdałowa jest jedną z potraw wigilijnych, przygotowywana jest z łuskanych i mielonych migdałów gotowanych w mleku z cukrem. Zupę tradycyjnie podaje się z ryżem.
Ja ostatnio fascynuję się przepisami kuchni indyjskiej , stąd przepis na Badam Shorba.
Jest to zupa migdałowa wywodząca się z Północnych Indii. Shorba jest zazwyczaj rodzajem wywaru warzywnego gotowanego na wodzie lub wodzie i mleku, a następne miksowana na puree , i w takiej postaci jest bazą do przygotowywania innych zup.
Badam - czyli migdały są bogate w białko, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy B i E oraz minerały takie jak cynk i miedź.
Zupa przypadła do smaku moim dzieciom i gościła już parokrotnie na naszym stole.
Podaję ją z domowymi grzankami zrobionymi z bułki .
ZUPA MIGDAŁOWA
Skladniki :
- 100g migdałów w łupinach lub płatków migdałowych
- 750 ml wywaru warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 100 ml gorącego mleka
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki gęstej śmietany ( 18% lub więcej)
Jeśli używamy migdałów w skórce na początek musimy je zalać wrzątkiem odstawić na 10 minut, następnie obrać ze skórek i wysuszyć.
Suche migdały , należy zmielić za pomocą malaksera na grysik.
Jeśli użyjemy migdałów w płatkach , mamy kłopot z łuskaniem z głowy wystarczy je tylko zmielić.
Kilka migdałów możemy odłożyć przed zmieleniem i wykorzystać do dekoracji zupy. W tym celu migdały należy pokroić w cienkie paski i uprażyć przed podaniem na patelni.
Osobiście podaję zupę z grzankami więc ten krok , mogę sobie podarować.
Zmielone migdały przekładamy do naczynia z gorącym wywarem warzywnym i mieszamy.
W garnku o grubym dnie przygotowujemy z masła i mąki białą zasmażkę, pilnując by jej nie zrumienić , bo zupa ma być biała.
Do zasmażki stopniowo dodajemy wywar z migdałami, cały czas mieszając i pilnując aby nie powstały grudki..
Gotujemy ok 10 minut, na niewielkim ogniu , często mieszając bo zupa ma skłonność do kipienia.
Następnie dolewamy do garnka gorące mleko, doprawiamy szczyptą szafranu, soli i pieprzu.
Gotujemy kolejne 5 minut.
Ściągamy garnek z gazu, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gorącą zupę podajemy przybraną prażonymi migdałami lub z grzankami.
WERSJA NA THERMOMIX
Składniki j/w.
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, a następnie obieramy.
Suche migdały wkładamy do naczynia mksującego i mielimy na grysik ok 15 s. / obr. 6-7
Zmielone migdały przekładamy do miseczki.
W naczyniu miksującym przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki , najpierw mieszamy masło z mąką ok 10s. / obr. 5 następnie ustawiamy Varoma 2 min. / obr. 3
Następnie do zasmażki dodajemy zmielone migdały i ok 250 ml wywaru - mieszamy ok 10 s. / obr .5
Następnie dodajemy pozostały wywar i gotujemy z koszyczkiem ustawionym na pokrywie Thermomixa 10 min. /100 stopni/ obr. 3.
Pilnujemy aby zupa nie wykipiała.
Następnie dolewamy do naczynia gorące mleko, doprawiamy szczyptą szafranu, soli i pieprzu.
Gotujemy kolejne 5 minut./ 100 stopni/ obr.2
Na koniec dodajemy do zupy gęstą śmietanę i miksujemy 40 s. / obr. 8
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz