W kilku przepisach natrafiłam na interesujący składnik - japońską zieloną herbatę MATCHA.
Cóż nie jestem miłośniczka picia zielonych herbat , i nic na to nie poradzę , nie przemawiają do mnie nawet względy zdrowotne.
Ciekawość jednak wzięła górę :)
Zaintrygowana wykorzystaniem zielonego proszku, który służy nie tylko do przygotowania napojów, ale i do barwienia ciast, lodów i innych słodkości, postanowiłam zaopatrzyć się w ów specyfik.
Herbata nie jest tania , za 20g paczuszkę zapłaciłam w sklepie internetowym ok 14 zł,i niecierpliwie oczekiwałam na przesyłkę.
Na Wielkanoc wyczarowałam więc zielony sernik z herbatą Matcha , dość wyrafinowany w smaku, zdecydowanie przemawiający do dorosłych ( dzieci podeszły dość podejrzliwie do zielonego wypieku i uznały go za mało słodki ).
Wraz z przesyłką ze sklepu internetowego otrzymałam karteczkę z przepisem na PANNA COTTĘ z użyciem Matchy.
PANNA COTTA Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA
Składniki:
- 2 i 1/2 łyżeczki herbaty matcha
- 225 ml mleka
- 450 ml śmietanki 30%
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- wiórki białej czekolady do dekoracji, opcjonalnie wiórki lub płatki gorzkiej czekolady
Przygotowanie :
Zieloną herbatę, mleko,śmietankę i cukier podgrzewać mieszając w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Prawie zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do naciągnięcia naparu.
Odcedzić napar.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody , wymieszać z wcześniej przygotowaną mikstura i ponownie podgrzewać do momentu rozpuszczenia siębżelatyny.
Przelać do małych czarek lu filiżanek i odstawić do o studzenia przez około 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Naczynie z deserem zanurzać na chwilkę w gorącej wodzie i wykładać na talerzyki. Udekorować wiórkami z czekolady.
Od kilku miesięcy jestem posiadaczką Thermomixa, dla mnie nieocenionego pomocnika w mojej kuchni.
Deser wykonałam przy jego pomocy, tak więc umieszczam również wersję na Thermomix.
Składniki j/w.
Wykonanie:
Do naczynia miksującego założyć motylek. Dodać zieloną herbatę, mleko,śmietankę i cukier podgrzewać 8 min./ 90ºC/ obr.1
Odstawić na 10 minut do naciągnięcia naparu.
Odcedzić napar.
Naczynie miksujące i motylek wypłukać dokładnie zimną wodą, złożyć i umieścić z powrotem na podstawie Thermomixa.
Odcedzony napar wlać ponownie do naczynia miksującego.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody i dodać do naczynia miksującego.
Ponownie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ok 4 min./80ºC/ obr.1
Dalej postępować tak jak w tradycyjnym przepisie.
SMACZNEGO :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz