poniedziałek, 27 maja 2013

Sałatka z zielonego groszku i szynki z nutą Maggi

Ta sałatka jest przygotowywana w mojej rodzinie od dawna, jest jednym  z tych dań, które jako dziecko jadłam bez zbędnego grymaszenia i wybrzydzania :) Uwierzcie byłam koszmarnym niejadkiem, spędzającym nad talerzem całe godziny ! Podziwiam moją Mamę za pokłady cierpliwości i pomysłowość w przemycaniu do moich posiłków wartościowych składników :)
Receptura  przypisywana jest mojej Cioci Ewie, sałatka przygotowywana jest z prostych i niewyszukanych składników, a jedyną zastosowana przyprawą jest Maggi.  Połączenie słodkiego zielonego groszku i słonej szynki konserwowej daje zaskakujące połączenie smakowe.
Sałatka serwowana jest u mnie w domu prawie co tydzień, głównie ze względu na łatwość i szybkość przygotowania.


Sałatka jest moją propozycją do akcji " Twój kultowy przepis z Maggi " na Durszlak.pl




SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU I SZYNKI Z NUTĄ MAGGI


Składniki na 3 porcje:

- 230g zielonego groszku mrozonego
- 200g szynki konserwowej w plastrach
- średnia cebula   ( ok 60g)
- 2 łyżeczki płaskie cukru
- 4 łyżki Maggi
- 4 -5 łyżek majonezu

Przygotowanie: 

Do miski wlać 4 łyżki Maggi i dodać cukier, wymieszać aby cukier rozpuścił się w Maggi.
Cebulę posiekać bardzo drobno, dodać do miski z Maggi , wymieszać i odstawić na 15 minut aby cebula przeszła smakiem sosu.
W międzyczasie przygotować groszek.
Zielony groszek krótko obgotować we wrzącej wodzie tak aby nie był całkiem miękki i zachował kształt. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. 
Szynkę pokroić w kostkę ok. 1x1 cm , dodać do miski z cebulą , a następnie dodać ostudzony groszek. Dodać majonez, dokładnie wymieszać i gotowe ! 
Sałatka jest jeszcze lepsza na drugi dzień - ale zazwyczaj nie ma szans doczekać następnego dnia :)


WERSJA NA THERMOMIX

Składniki j/w.

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wlać 4 łyżki Maggi i dodać cukier, wymieszać aby cukier rozpuścił się w Maggi 30 sek. / obr. 4.
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, dodać do naczynia miksującego z Maggi i rozdrobnić 5 sek. / obr. 5. Zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki i jeszcze raz rozdrobnić 2 sek. / obr. 5. Przełożyć do miski i odstawić na 15 minut aby cebula przeszła smakiem sosu.

W międzyczasie przygotować groszek.
Zielony groszek krótko obgotować we wrzącej wodzie tak aby nie był całkiem miękki i zachował kształt. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. 
Szynkę pokroić w kostkę ok. 1x1 cm , dodać do miski z cebulą , a następnie dodać ostudzony groszek. Dodać majonez, dokładnie wymieszać i gotowe !


Smacznego :)




Brak komentarzy: