wtorek, 14 maja 2013

Makaron " anielskie włosy " z pesto i kozim twarogiem

Czasami są takie dni jak mój wczorajszy, ciągle w biegu, a człowiek powinien być w dwóch miejscach na raz. Nawet w takie dni staram się nie rezygnować z domowego obiadu i nie serwuję rodzince dań typu "fast food" czy też innych gotowców. Moje dzieci oczywiście nie miały by nic przeciwko hamburgerom i frytkom - całe szczęście od kiedy nie mieszkamy w dużym mieście, nie mają wielu  okazji do objadania się takim  "śmieciowym jedzeniem".
Sposób na szybki obiad to makaron i sos. Tytułowy makaron " anielskie włosy " to nic innego jak cienki makaron zwijany w gniazda.
Na stronie producenta makaronu znalazłam na jego temat taki wpis : ...,, Capelli di angelo  -cienki makaron zwijany w podłużne gniazda (tzw. anielskie włosy). Występuje w wersji z dodatkiem jaj i w różnych kolorach.  Stosowany najczęściej do czystych zup. "...

Zaletą tego makaronu jest bardzo krótki czas gotowania - tylko 3 minuty !
Ponieważ zależy mi na czasie, używam też gotowego PESTO ALA GENOVESE,  nie kupuję jednak typowego pesto w słoiczkach, które może stać całymi miesiącami ale pakowane w małe, 90 g pudełeczka najbardziej "świeże" pesto jakie jest dostępne jako gotowy produkt. 


Smakowo jest najbardziej zbliżone do domowego, wyraźnie wyczuwa się w nim orzeszki piniowe, ma soczyście zielony kolor. Pesto kupuję w Lidlu, znaleźć je można w lodówce , w pobliżu gotowych dań włoskich.  Pesto ma , krótki termin przydatności do spożycia.
Oczywiście ten wariant stosuję tylko gdy nie mam domowego pesto w lodówce :)

MAKARON ANIELSKIE WŁOSY Z PESTO I KOZIM TWAROGIEM

 

Składniki na 4 porcje

- 400g makaronu typu anielskie włosy (TAKI JAK TEN  lub TEN )
- 180G pesto ala genovese
- 3 łyżki soku z cytryny
- 40g tartego parmezanu
- 150g  twarożku koziego ( używam TAKI )
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa extra virgin do skropienia

Przygotowanie :

Makaron ugotować  w osolonej wodzie al dente,  według przepisu na opakowaniu, odcedzić i  z powrotem umieścić w garnku.  Dodać pesto, sok z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać aby sos przylgnął do makaronu. Nałożyć na talerze, skropić odrobiną oliwy a na wierzchu umieścić łyżkę twarożku koziego .

Gotowe w mniej niż 15 minut. 

Smacznego :)



Brak komentarzy: