piątek, 24 maja 2013

Pieczone szaragi z cytrynową nutą

Nareszcie udało mi się kupić zielone szparagi !  Na początek postanowiłam je przygotować w bardzo prosty i nieskomplikowany sposób- upieczone w piekarniku. Pieczone szparagi są doskonałym dodatkiem do dań głównych. Tym razem upiekłam szparagi z dodatkiem otartej skórki oraz soku z cytryny. Szparagi świetnie smakują również z innymi cytrusami np. pomarańczą, należy przygotować je identycznie jak w przepisie jaki znajduje się poniżej pomijając użycie octu balsamicznego.



PIECZONE SZPARAGI Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

 

Składniki :

- pęczek zielonych szparagów ok.500g
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Ułożyć na blaszce.
Skropić sokiem z cytryny oraz posypać otartą skórką cytrynową. Skropić oliwą z oliwek oraz delikatnie octem balsamicznym ( niewiele 2-3 łyżki), doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy aby szparagi w całości pokryły się sosem. Pieczemy ok. 15 minut .

Smacznego :)


Przepis jest moją propozycją do akcji " Uwielbiam szparagi  ! " na Durszlak.pl



Brak komentarzy: