czwartek, 8 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii i ciecierzycy

Sezon na cukinię w pełni. Sporą jej ilością zostałam obdarowana przez Teściów. Dzieciaki nie bardzo przepadają za leczem z cukinii za to ze smakiem zajadają chrupiące i złociste placki. Doskonałym dodatkiem do placków jest odrobina gęstej śmietany czy też jogurtu greckiego, a moim osobistym faworytem jest sos czosnkowy. Co prawda przy 35 stopniowym upale nie miałam najmniejszej ochoty stać przy gorącej patelni i smażyć, ale konieczność wzięła górę i cukinię trzeba było spożytkować.


PLACUSZKI Z CUKINII I CIECIERZYCY


Składniki na 4-5 porcji :

- 1 puszka ciecierzycy konserwowej ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim) po odsączeniu 250g
- 600g cukinii (wydrążonej bez pestek)
- 1 cebula ok. 100
- 3-4 łyżki koperku drobno posiekanego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka
- olej do smażenia

Przygotowanie:


Cebulę obrać i drobno posiekać. Wydrążoną cukinię, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ciecierzycę odsączyć z zalewy i za pomocą blendera rozdrobnić do uzyskania konsystencji pasty. Składniki umieścić w dużej misce, dodać koperek i skórkę cytrynową. Jajka wbić do innego naczynia, dodać mleko i roztrzepać, stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać do dokładnego połączenia składników, tak aby nie było grudek.
Powstałą masą zalać cukinię i resztę składników, wymieszać łyżką  do połączenia składników, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać odrobinę mąki i wymieszać.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcjami masę na placki i smażyć z obu stron do uzyskania złocisto- rumianego koloru.

Ciecierzyce konserwową z puszki można zastąpić zwykłą wcześniej namoczoną i ugotowaną.
Z podanych proporcji wyszło mi 19 placuszków, jeśli chcesz przygotować mniejsza porcję wystarczy zmniejszyć ilość wszystkich składników oprócz ciecierzycy- będą bardziej wyraziste w smaku, gęstość masy na placki regulujemy ilością dodanej maki.

WERSJA NA THERMOMIX

Składniki j/w.

Przygotowanie:


Cukinię wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki, podzielić na dwie porcje i każdą oddzielnie rozdrobnić w naczyniu miksującym ok 4-5 sek./ obr. 5 ( uważać aby kawałki nie były zbyt drobne).
Przełożyć do dużej miski.
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, rozdrobnić w naczyniu miksującym 5 sek. / obr.5.
Przełożyć do miski z cukinią.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić na papkę ok  15-20 sek. / obr.6.
Papkę z ciecierzycy przełożyć do miski z cukinią i cebulą, dodać koperek oraz skórkę z cytryny.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszać  ok 30 sek./ obr.4.
Powstałą masą zalać cukinię i resztę składników w misce, wymieszać łyżką do połączenia składników, jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać odrobinę mąki i wymieszać.

Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać porcjami masę na placki i smażyć z obu stron do uzyskania złocisto- rumianego koloru.


Smacznego :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Fajna strona, nawet ciekawy wpis, dodam se do ulubionych niech strace :)